1. Teknik ve gezginci arıcılığa uygun kovanlarla çalışınız.
2. Ekonomik bir arıcılık için belli bir bilgi ve tecrübe kazandıktan sonra en az 50-60 adet koloni bulundurunuz ve diğer arıcılarla işbirliği yapınız.
3. Kolonilerde genç ve kaliteli ana arı bulundurarak güçlü kolonilerle çalışınız. Arıcılıktan tatmin edici kazanç ancak güçlü kolonilerle sağlanabilir. Zayıf koloniler üretim maliyetlerini yükseltir, kazanç miktarını düşürür. Bu nedenle 5'er çerçeveli 3 koloni yerine 10 çerçeveli 1 koloni ile çalışmayı tercih ediniz.
4. Güçlü kolonilerde birim üretkenliğin çok daha yüksek olduğunu unutmayınız. 10.000 yetişkin arısı olan bir kolonide bir işçi arı 400 mg bal üretirken 40.000 yetişkin arısı olan diğer kolonideki aynı işçi arının 800 mg bal ürettiğini ve bunun sonucunda zayıf koloniden 4 kg bal alınırken güçlü koloniden 32 kg bal alındığını hatırlayınız. Güçlü kolonideki arıların zayıf kolonideki arılara göre daha üretken olduğunu biliniz.
5. Güçlü kolonilerle çalışmak için kolonilerde genç ve kaliteli ana arı bulundurma yanında oğul önleme çalışmalarını ihmal etmeyiniz. Koloni sayısını artırmak istiyorsanız bölme yapınız ve yumurtlayan hazır ana arı kullanınız.
6. Ekonomik bir arıcılık için gezginci arıcılık yaparak nektarı bol ve uzun süre çiçeklenen bitki örtüsünü takip ediniz.
7. Tüm mevsimsel bakım işleri zamanında ve eksiksiz yapınız. Özellikle ilkbahar bakım ve beslemesinin zamanını kaçırmayınız. Başarılı kışlatmada altın kuralın kışa genç işçi arılarla ve yeterli besin stoku ile girmek olduğunu hatırlayınız.
8. Üretiminizi sadece bala dayandırmayıp üretim çeşitliliğine gidiniz. Bal yanında polen ve/veya arı sütü üretimi yaparak arıcılıktan sağladığınız kazancınızı artırınız. Polenin bol olduğu dönemlerde polen toplayarak polenin yeterli olmadığı dönemlerde arılarınızı topladığınız polenle besleyiniz.
9. Arı hastalık ve zararlıları konusunda her zaman dikkatli ve uyanık olunuz. Şüpheli durumlarda mutlaka bir uzmanın görüş ve önerilerini alınız.
10. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanmayınız. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanmanın arılarınıza, balınızın kalitesine ve bütçenize zarar vereceğini unutmayınız.
11. Arıcılık konusunda çalışan resmi veya özel kurumlara ziyaret ederek arı ürünlerinin üretim tekniklerini uygulamalı olarak görünüz, bilgi düzeyinizi yükseltiniz. Arıcılığın ancak bilgi ve tecrübe ile yapılabileceğini biliniz.
12. Varroa mücadelesini erken ilkbahar ve geç sonbaharda, bu iş için ruhsatlandırılmış uygun ilaçla uygun dozda yapınız.
13. Arıcılığın değişik konularında daha fazla bilgi sahibi olmak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığının İl ve İlçe Müdürlükleri yanında aşağıda ad ve adresleri verilen arıcılık konusunda uzmanlaşmış kurum ve kişilerle ilişki içinde olunuz, son teknik gelişmeleri öğreniniz.
14. Balın doğal ve saf bir gıda maddesi olduğunu hatırlayarak üretiminde 22 Ekim 2000 tarih ve 24208 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi 2000/39 sayılı "Bal Tebliği" hükümlerine uyunuz.
Önerilere uyunuz ki ürününüz ve kazancınız bol olsun.
Ek: Arıcılığın Değişik Konularında Çalışan Bazı Kuruluşlar
Adresi Faaliyet Alanı
1 Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
P.K. 41 52200/ORDU
Tel: (0.452) 2334490-2335192
Faks: (0.452) 2334785 Arıcılığın değişik konularında araştırma yapmak, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
2 Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
P.K.9 35661 Menemen/İZMİR
Tel: (0.232) 8461331
Faks: (0.232) 8461107 Arıcılığın değişik konularında araştırma yapmak, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
3 Alata Bahçe Kültürleri
Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
P.K. 27 33740 Erdemli/İÇEL
Tel: (0.324) 5151356
Faks: (0.324) 5152527 Arıcılığın değişik konularında araştırma yapmak, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
4 Arıcılık Üretme İstasyonu Müdürlüğü
P.K. 16 48300 Fethiye/MUĞLA
Tel: (0.252) 6131797
Faks: (0.252) 6131308 Kovan imalatı, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
5 Ardahan Arıcılık Üretme İstasyonu Müdürlüğü ARDAHAN
Tel: (0.478) 2114638
Faks: (0.478) 2115535 Kovan imalatı, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
6 Veteriner kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Etlik/ANKARA Arı Hastalıkları Teşhisi
7 Veteriner kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bornova/İZMİR
Tel: (0.232) 3880010-11
Faks :(0.232) 3885052 Arı Hastalıkları Teşhisi
8 Türkiye Kalkınma Vakfı
DSM Arıcılık Şube Müdürlüğü P.K.2O 06981 Kazan/ANKARA
tel: (0.312) 4833336
Faks: (0.312) 4835978 Kovan imalatı, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
Ayrıca, Üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin Zootekni Bölümleri de arıcılık konusunda bilgi alınabilecek Kurumlar arasındadır.
2. Ekonomik bir arıcılık için belli bir bilgi ve tecrübe kazandıktan sonra en az 50-60 adet koloni bulundurunuz ve diğer arıcılarla işbirliği yapınız.
3. Kolonilerde genç ve kaliteli ana arı bulundurarak güçlü kolonilerle çalışınız. Arıcılıktan tatmin edici kazanç ancak güçlü kolonilerle sağlanabilir. Zayıf koloniler üretim maliyetlerini yükseltir, kazanç miktarını düşürür. Bu nedenle 5'er çerçeveli 3 koloni yerine 10 çerçeveli 1 koloni ile çalışmayı tercih ediniz.
4. Güçlü kolonilerde birim üretkenliğin çok daha yüksek olduğunu unutmayınız. 10.000 yetişkin arısı olan bir kolonide bir işçi arı 400 mg bal üretirken 40.000 yetişkin arısı olan diğer kolonideki aynı işçi arının 800 mg bal ürettiğini ve bunun sonucunda zayıf koloniden 4 kg bal alınırken güçlü koloniden 32 kg bal alındığını hatırlayınız. Güçlü kolonideki arıların zayıf kolonideki arılara göre daha üretken olduğunu biliniz.
5. Güçlü kolonilerle çalışmak için kolonilerde genç ve kaliteli ana arı bulundurma yanında oğul önleme çalışmalarını ihmal etmeyiniz. Koloni sayısını artırmak istiyorsanız bölme yapınız ve yumurtlayan hazır ana arı kullanınız.
6. Ekonomik bir arıcılık için gezginci arıcılık yaparak nektarı bol ve uzun süre çiçeklenen bitki örtüsünü takip ediniz.
7. Tüm mevsimsel bakım işleri zamanında ve eksiksiz yapınız. Özellikle ilkbahar bakım ve beslemesinin zamanını kaçırmayınız. Başarılı kışlatmada altın kuralın kışa genç işçi arılarla ve yeterli besin stoku ile girmek olduğunu hatırlayınız.
8. Üretiminizi sadece bala dayandırmayıp üretim çeşitliliğine gidiniz. Bal yanında polen ve/veya arı sütü üretimi yaparak arıcılıktan sağladığınız kazancınızı artırınız. Polenin bol olduğu dönemlerde polen toplayarak polenin yeterli olmadığı dönemlerde arılarınızı topladığınız polenle besleyiniz.
9. Arı hastalık ve zararlıları konusunda her zaman dikkatli ve uyanık olunuz. Şüpheli durumlarda mutlaka bir uzmanın görüş ve önerilerini alınız.
10. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanmayınız. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanmanın arılarınıza, balınızın kalitesine ve bütçenize zarar vereceğini unutmayınız.
11. Arıcılık konusunda çalışan resmi veya özel kurumlara ziyaret ederek arı ürünlerinin üretim tekniklerini uygulamalı olarak görünüz, bilgi düzeyinizi yükseltiniz. Arıcılığın ancak bilgi ve tecrübe ile yapılabileceğini biliniz.
12. Varroa mücadelesini erken ilkbahar ve geç sonbaharda, bu iş için ruhsatlandırılmış uygun ilaçla uygun dozda yapınız.
13. Arıcılığın değişik konularında daha fazla bilgi sahibi olmak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığının İl ve İlçe Müdürlükleri yanında aşağıda ad ve adresleri verilen arıcılık konusunda uzmanlaşmış kurum ve kişilerle ilişki içinde olunuz, son teknik gelişmeleri öğreniniz.
14. Balın doğal ve saf bir gıda maddesi olduğunu hatırlayarak üretiminde 22 Ekim 2000 tarih ve 24208 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi 2000/39 sayılı "Bal Tebliği" hükümlerine uyunuz.
Önerilere uyunuz ki ürününüz ve kazancınız bol olsun.
Ek: Arıcılığın Değişik Konularında Çalışan Bazı Kuruluşlar
Adresi Faaliyet Alanı
1 Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
P.K. 41 52200/ORDU
Tel: (0.452) 2334490-2335192
Faks: (0.452) 2334785 Arıcılığın değişik konularında araştırma yapmak, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
2 Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
P.K.9 35661 Menemen/İZMİR
Tel: (0.232) 8461331
Faks: (0.232) 8461107 Arıcılığın değişik konularında araştırma yapmak, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
3 Alata Bahçe Kültürleri
Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
P.K. 27 33740 Erdemli/İÇEL
Tel: (0.324) 5151356
Faks: (0.324) 5152527 Arıcılığın değişik konularında araştırma yapmak, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
4 Arıcılık Üretme İstasyonu Müdürlüğü
P.K. 16 48300 Fethiye/MUĞLA
Tel: (0.252) 6131797
Faks: (0.252) 6131308 Kovan imalatı, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
5 Ardahan Arıcılık Üretme İstasyonu Müdürlüğü ARDAHAN
Tel: (0.478) 2114638
Faks: (0.478) 2115535 Kovan imalatı, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
6 Veteriner kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Etlik/ANKARA Arı Hastalıkları Teşhisi
7 Veteriner kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bornova/İZMİR
Tel: (0.232) 3880010-11
Faks :(0.232) 3885052 Arı Hastalıkları Teşhisi
8 Türkiye Kalkınma Vakfı
DSM Arıcılık Şube Müdürlüğü P.K.2O 06981 Kazan/ANKARA
tel: (0.312) 4833336
Faks: (0.312) 4835978 Kovan imalatı, ana arı üretimi ve eğitim çalışmaları
Ayrıca, Üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin Zootekni Bölümleri de arıcılık konusunda bilgi alınabilecek Kurumlar arasındadır.
0 yorum:
Yorum Gönder