İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ
1. BÖLÜM: ARICILIĞIN TARİHÇESİ VE GELİŞMESİ
1. Arıcılığın Tarihçesi
2. Arıcılığın Gelişmesi
3. Teknik Arıcılık
4. Dünyada Arıcılık
5. Türkiye'de Arıcılık
2. BÖLÜM: ARICILIĞIN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
1. Arıcılığın Aile Ekonomisindeki Yeri
2. Arıcılığın Tarım İşletmelerindeki Yeri
3. Arıcılığın Bitkisel Üretimdeki Yeri
4. Arıcılığın Ülke Ekonomisine Katkısı
3. BÖLÜM: ARICILIKTA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
A- Arı Kovanları ve Özellikleri
1. Basit Kovanlar
2. Geçit Kovanlar
3. Modern Kovanlar
4. Langstroth Kovanı
5. Langstroth Kovanının Başlıca Parçaları
B- Diğer Arıcılık Malzemeleri
4. BÖLÜM: BAL ARILARININ TAKSONOMİSİ, VÜCUT YAPILARI VE GELİŞME DÖNEMLERİ
A- Bal Arının Taksonomisi
B- Arının Vücut Yapısı
1. Baş
2. Göğüs
3. Karın
C- Arının Biyolojik Gelişme Dönemleri
1. Yumurta
2. Larva
3. Pupa
5. BÖLÜM: BAL ARISI KOLONİSİ VE ARI IRKLARI
A- Bal Arısı Kolonisi
B- Koloni Bireyleri ve Görevleri
1. Ana Arı ve Görevleri
2. İşçi Arı ve Görevleri
a) Polen Toplama
b) Nektar Toplama
c) Propolis Toplama
d) Su Taşıma
3. Erkek Arı ve Görevleri
C- Arı Irkları
1. İtalyan Irkı
2. Karniyol Irkı
3. Kafkas Irkı
4. Yerli Irklar
6. BÖLÜM: ARICILIKTA MEVSİMSEL BAKIM İŞLERİ
A- İlkbahar Bakım ve Kontrolü
1. İlk Kontrol ve Zamanı
2. Dip Tahtası Kontrolü ve Temizliği
3. Çerçeve Kontrolü
4. Ana Arının Kontrolü
5. Besin Mevcudiyetinin Kontrolü
6. Hastalık ve Parazit Kontrolü
7. İlkbahar Beslemesi
8. Oğul ve Oğul Önleme
9. Suni Oğul Üretimi
10. Kayıt Tutma
B- Yaz Bakımı
1. Çerçeve ve Kat Verme
2. Takviye Verme
3. Flora Takibi
C- Sonbahar Bakımı ve Kışlatma
1. Sonbahar Dönemi Çalışmaları
2. Sonbahar Beslemesi
3. Kışlatma
7. BÖLÜM: ANA ARININ ÖNEMİ VE ÜRETİMİ
A- Ana Arının Önemi
B- Ana Arının Kalitesine Etki Eden Faktörler
1. Larva Yaşı
2. Başlatıcı ve Bitirici Kolonilerin Durumu
3. Yetiştirme ve Çiftleşme Dönemi
C- Ana Arı Üretimi
1. Damızlıkların Seçimi ve Hazırlanması
2. Başlatıcı Kolonilerin Hazırlanması
3. Temel Ana Arı Yüksüklerin Hazırlanması
4. Larva Transferi
5. Aşılı Yüksüklerin Başlatıcı Kolonilere Verilmesi
6. Bitirici Kolonilerin Hazırlanması ve Kullanılması
7. Çiftleştirme Kutularının Hazırlanması ve Kullanılması
8. Ana Arıların Çiftleşmesi
9. Ana Arıların Yapay Tohumlanması
10. Ana Arıların Üretim Kolonilerine Verilmesi
8. BÖLÜM: ARI ÜRÜNLERİ VE ÖZELLİKLERİ
A- Bal
1. Balın Tanımı
2. Balın Sınıflandırılması
3. Balın Bileşimi
4. Balın Bileşimini Oluşturan Maddeler
5. Balın Fiziksel Özellikleri
6. Balın Kimyasal Özellikleri
7. Balın Hasadı
8. Balın Süzümü
9. Balı Süzülmüş Peteklerin Değerlendirilmesi
10. Balın Dinlendirilmesi
11. Balın Depolanması
12. Bal Standardı
13. Bal Yarışmalarında Değerlendirme Kriterleri
14. Balın İnsan Sağlığı Açısından Önemi
B- Balmumu
1. Balmumunun Yapısı
2. Balmumu Üretimi
3. Balmumunun Kullanılma Alanları
C- Arı Sütü
1. Arı Sütünün Yapısı
2. Arı Sütü Üretimi
3. Arı Sütünün Tüketimi
4. Arı Sütünün Faydaları
D- Polen
1. Polenin Yapısı
2. Polenin Üretimi
3. Polenin Tüketimi
4. Polenin Faydaları
E- Propolis
1. Propolisin yapısı
2. Propolisin Kovandan Toplanması
3. Propolisin Kullanılma Alanları
F- Arı Zehiri
1. Arı Zehirinin Yapısı
2. Arı Zehiri Üretimi
3. Arı Zehirinin Kullanılma Alanları
9. BÖLÜM: BALLI BİTKİLER
Ballı Bitkiler ve Sınıflandırılmaları
1. Kültür Bitkileri
2. Doğada Kendiliğinden Yetişen Bitkiler
3. Ağaçlar ve Çalılar
10. BÖLÜM: GEZGİNCİ ARICILIK VE ARILARININ ZİRAİ MÜCADELE İLAÇ UYGULAMALARINDAN KORUNMASI
1. Gezginci Arıcılık
2. Gezginci Arıcılıkta Dikkat Edilecek Hususlar
3. Zirai Mücadele İlaçları ve Arıcılık
4. Arıların İlaç Uygulamalarından Korunması
Arıcılarca Alınabilecek Önlemler
Bitki Üreticilerince Alınabilecek Önlemler
Devletçe Alınabilecek Önlemler
11. BÖLÜM: ARI HASTALIKLARI VE ZARARLILARI
A- Arı Hastalıkları ve Sınıflandırılması
1. Yavru Hastalıkları
2. Ergin Arı Hastalıkları
B- Arı Zararlıları
a) Petek Güvesi
b) Eşek Arıları
12. BÖLÜM: ARICILAR İÇİN BAZI ÖNEMLİ ÖNERİLER
EK-1 Arıcılığın Değişik Konularında çalışan Bazı Kuruluşlar
ÖNSÖZ
Türkiye' de halen nüfusun yüzde 40'ı kırsal kesimde yaşamakta ve tarımda küçük aile işletmeleri çoğunluğu oluşturmaktadır. Köylerden kentlere göçe rağmen, çiftçi ailesi başına düşen tarıma elverişli arazi büyüklüğü sürekli azalma göstermektedir. Arazi büyüklüğü ve fazla sermaye gerektirmeden uygulanabilecek, boş zamanlarında değerlendirilebileceği arıcılık, çiftçimizin "Doğduğu Yerde Doymasını" da sağlayacak bir faaliyet koludur.
Arıcılık; gerek coğrafi konumu, arazi yapısı, iklimi ve bitki örtüsü, gerekse insanımızın sosyoekonomik yapısı itibariyle, Anadolu için en uygun tarımsal faaliyet kollarından biridir. Ancak, şartların elverişli olmasına karşılık, ülkemizin bal üretimi yeterli düzeyde değildir. Modern kovan varlığımız küçümsenmeyecek miktarda olmasına rağmen, kovan başına bal verimi düşüktür. Bu durum; polen, arı sütü, propolis, arı zehiri gibi arı ürünlerine yönelik üretimin henüz yaygınlaşmaması, arıcılığın ilkel şartlarda veya teknik bilgiden mahrum olarak yapılmasından kaynaklanmaktadır.
Arıcılığın tarımda en büyük rolü, bitkilerde döllenmeyi de sağlamasıdır. Bu görevleri ile arılar, tarımsal üretimde yüzde 25-30 verim artışı sağlayabilmektedir. Bu nedenle, ayçiçeği, yonca, narenciye ve diğer meyvecilik üretim alanlarında arının önemi bir kat daha artmaktadır.
Değerli çiftçiler;
Arıcılıkta başarı için, bilgi ve tecrübe çok önemlidir. Bu kitapta arıcılık için temel bilgileri bulacaksınız. Bu bilgileri üretimde uygulamak suretiyle, daha verimli ve daha karlı bir faaliyet yapacağınızı ummaktayım.
Bu düşüncelerle bereketli mahsuller ve huzur dolu yıllar diliyorum.
Prof. Dr. Hüsnü Yusuf GÖKALP
Tarım ve Köyişleri Bakanı
ÖNSÖZ
1. BÖLÜM: ARICILIĞIN TARİHÇESİ VE GELİŞMESİ
1. Arıcılığın Tarihçesi
2. Arıcılığın Gelişmesi
3. Teknik Arıcılık
4. Dünyada Arıcılık
5. Türkiye'de Arıcılık
2. BÖLÜM: ARICILIĞIN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
1. Arıcılığın Aile Ekonomisindeki Yeri
2. Arıcılığın Tarım İşletmelerindeki Yeri
3. Arıcılığın Bitkisel Üretimdeki Yeri
4. Arıcılığın Ülke Ekonomisine Katkısı
3. BÖLÜM: ARICILIKTA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
A- Arı Kovanları ve Özellikleri
1. Basit Kovanlar
2. Geçit Kovanlar
3. Modern Kovanlar
4. Langstroth Kovanı
5. Langstroth Kovanının Başlıca Parçaları
B- Diğer Arıcılık Malzemeleri
4. BÖLÜM: BAL ARILARININ TAKSONOMİSİ, VÜCUT YAPILARI VE GELİŞME DÖNEMLERİ
A- Bal Arının Taksonomisi
B- Arının Vücut Yapısı
1. Baş
2. Göğüs
3. Karın
C- Arının Biyolojik Gelişme Dönemleri
1. Yumurta
2. Larva
3. Pupa
5. BÖLÜM: BAL ARISI KOLONİSİ VE ARI IRKLARI
A- Bal Arısı Kolonisi
B- Koloni Bireyleri ve Görevleri
1. Ana Arı ve Görevleri
2. İşçi Arı ve Görevleri
a) Polen Toplama
b) Nektar Toplama
c) Propolis Toplama
d) Su Taşıma
3. Erkek Arı ve Görevleri
C- Arı Irkları
1. İtalyan Irkı
2. Karniyol Irkı
3. Kafkas Irkı
4. Yerli Irklar
6. BÖLÜM: ARICILIKTA MEVSİMSEL BAKIM İŞLERİ
A- İlkbahar Bakım ve Kontrolü
1. İlk Kontrol ve Zamanı
2. Dip Tahtası Kontrolü ve Temizliği
3. Çerçeve Kontrolü
4. Ana Arının Kontrolü
5. Besin Mevcudiyetinin Kontrolü
6. Hastalık ve Parazit Kontrolü
7. İlkbahar Beslemesi
8. Oğul ve Oğul Önleme
9. Suni Oğul Üretimi
10. Kayıt Tutma
B- Yaz Bakımı
1. Çerçeve ve Kat Verme
2. Takviye Verme
3. Flora Takibi
C- Sonbahar Bakımı ve Kışlatma
1. Sonbahar Dönemi Çalışmaları
2. Sonbahar Beslemesi
3. Kışlatma
7. BÖLÜM: ANA ARININ ÖNEMİ VE ÜRETİMİ
A- Ana Arının Önemi
B- Ana Arının Kalitesine Etki Eden Faktörler
1. Larva Yaşı
2. Başlatıcı ve Bitirici Kolonilerin Durumu
3. Yetiştirme ve Çiftleşme Dönemi
C- Ana Arı Üretimi
1. Damızlıkların Seçimi ve Hazırlanması
2. Başlatıcı Kolonilerin Hazırlanması
3. Temel Ana Arı Yüksüklerin Hazırlanması
4. Larva Transferi
5. Aşılı Yüksüklerin Başlatıcı Kolonilere Verilmesi
6. Bitirici Kolonilerin Hazırlanması ve Kullanılması
7. Çiftleştirme Kutularının Hazırlanması ve Kullanılması
8. Ana Arıların Çiftleşmesi
9. Ana Arıların Yapay Tohumlanması
10. Ana Arıların Üretim Kolonilerine Verilmesi
8. BÖLÜM: ARI ÜRÜNLERİ VE ÖZELLİKLERİ
A- Bal
1. Balın Tanımı
2. Balın Sınıflandırılması
3. Balın Bileşimi
4. Balın Bileşimini Oluşturan Maddeler
5. Balın Fiziksel Özellikleri
6. Balın Kimyasal Özellikleri
7. Balın Hasadı
8. Balın Süzümü
9. Balı Süzülmüş Peteklerin Değerlendirilmesi
10. Balın Dinlendirilmesi
11. Balın Depolanması
12. Bal Standardı
13. Bal Yarışmalarında Değerlendirme Kriterleri
14. Balın İnsan Sağlığı Açısından Önemi
B- Balmumu
1. Balmumunun Yapısı
2. Balmumu Üretimi
3. Balmumunun Kullanılma Alanları
C- Arı Sütü
1. Arı Sütünün Yapısı
2. Arı Sütü Üretimi
3. Arı Sütünün Tüketimi
4. Arı Sütünün Faydaları
D- Polen
1. Polenin Yapısı
2. Polenin Üretimi
3. Polenin Tüketimi
4. Polenin Faydaları
E- Propolis
1. Propolisin yapısı
2. Propolisin Kovandan Toplanması
3. Propolisin Kullanılma Alanları
F- Arı Zehiri
1. Arı Zehirinin Yapısı
2. Arı Zehiri Üretimi
3. Arı Zehirinin Kullanılma Alanları
9. BÖLÜM: BALLI BİTKİLER
Ballı Bitkiler ve Sınıflandırılmaları
1. Kültür Bitkileri
2. Doğada Kendiliğinden Yetişen Bitkiler
3. Ağaçlar ve Çalılar
10. BÖLÜM: GEZGİNCİ ARICILIK VE ARILARININ ZİRAİ MÜCADELE İLAÇ UYGULAMALARINDAN KORUNMASI
1. Gezginci Arıcılık
2. Gezginci Arıcılıkta Dikkat Edilecek Hususlar
3. Zirai Mücadele İlaçları ve Arıcılık
4. Arıların İlaç Uygulamalarından Korunması
Arıcılarca Alınabilecek Önlemler
Bitki Üreticilerince Alınabilecek Önlemler
Devletçe Alınabilecek Önlemler
11. BÖLÜM: ARI HASTALIKLARI VE ZARARLILARI
A- Arı Hastalıkları ve Sınıflandırılması
1. Yavru Hastalıkları
2. Ergin Arı Hastalıkları
B- Arı Zararlıları
a) Petek Güvesi
b) Eşek Arıları
12. BÖLÜM: ARICILAR İÇİN BAZI ÖNEMLİ ÖNERİLER
EK-1 Arıcılığın Değişik Konularında çalışan Bazı Kuruluşlar
ÖNSÖZ
Türkiye' de halen nüfusun yüzde 40'ı kırsal kesimde yaşamakta ve tarımda küçük aile işletmeleri çoğunluğu oluşturmaktadır. Köylerden kentlere göçe rağmen, çiftçi ailesi başına düşen tarıma elverişli arazi büyüklüğü sürekli azalma göstermektedir. Arazi büyüklüğü ve fazla sermaye gerektirmeden uygulanabilecek, boş zamanlarında değerlendirilebileceği arıcılık, çiftçimizin "Doğduğu Yerde Doymasını" da sağlayacak bir faaliyet koludur.
Arıcılık; gerek coğrafi konumu, arazi yapısı, iklimi ve bitki örtüsü, gerekse insanımızın sosyoekonomik yapısı itibariyle, Anadolu için en uygun tarımsal faaliyet kollarından biridir. Ancak, şartların elverişli olmasına karşılık, ülkemizin bal üretimi yeterli düzeyde değildir. Modern kovan varlığımız küçümsenmeyecek miktarda olmasına rağmen, kovan başına bal verimi düşüktür. Bu durum; polen, arı sütü, propolis, arı zehiri gibi arı ürünlerine yönelik üretimin henüz yaygınlaşmaması, arıcılığın ilkel şartlarda veya teknik bilgiden mahrum olarak yapılmasından kaynaklanmaktadır.
Arıcılığın tarımda en büyük rolü, bitkilerde döllenmeyi de sağlamasıdır. Bu görevleri ile arılar, tarımsal üretimde yüzde 25-30 verim artışı sağlayabilmektedir. Bu nedenle, ayçiçeği, yonca, narenciye ve diğer meyvecilik üretim alanlarında arının önemi bir kat daha artmaktadır.
Değerli çiftçiler;
Arıcılıkta başarı için, bilgi ve tecrübe çok önemlidir. Bu kitapta arıcılık için temel bilgileri bulacaksınız. Bu bilgileri üretimde uygulamak suretiyle, daha verimli ve daha karlı bir faaliyet yapacağınızı ummaktayım.
Bu düşüncelerle bereketli mahsuller ve huzur dolu yıllar diliyorum.
Prof. Dr. Hüsnü Yusuf GÖKALP
Tarım ve Köyişleri Bakanı
0 yorum:
Yorum Gönder